Örtfylld fläskfilé
Örtfylld fläskfilé
10 ingredienser
Saftig och vacker rätt som även kan göras på grillen i grilltider!
Ingredienser
- 1 fläskfilé [ca 600 g]
- 3 klyftor vitlök
- 0,5-1 dl mild olivolja (eller rapsolja)
- 1 kruka färsk rosmarin, 0,5 kruka till fyllningen och den andra halvan till garnering
- 100 g pancetta (eller rökt sidfläsk eller bacon i värsta fall)
- ca 50 g parmesanost
- flingsalt
- svartpeppar, nymalen
Till servering
- ris, gärna rött eller svart eller matvete
- sallad
Gör så här
- Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor.
- Skär sedan ett snitt längs med filén, vik ut den och tryck eller banka ut den till en ca 1 cm tjock platta.
- Pressa vitlöken i 1/2 dl olja.
- Repa hälften av rosmarinkvistarna.
- Hacka pancettan i små bitar.
- Riv parmesanosten
- Blanda ner detta i vitlöksoljan. Ta eventuellt lite mer olja om det känns torrt.
- Bred ut massan i mitten av den utplattade filén, rulla ihop.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Bind runt filén med ett bindgarn, bast eller annat snöre som tål ugnsvärme.
- Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn filén vackert gyllene runt om.
- Sätt in pannan i ugnen eller lägg över filén i en ugnsfast form och stek klart i ugnen i ca 20 minuter.
- Låt vila någon minut i folie innan den skärs upp i vackra skivor.
- Servera med ris, rött, svart eller vitt eller matvete samt sallad.