Lingonpäron

Lingonpäron
Foto: Tina Kindblom
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Lingonpäron

7 ingredienser

35 min

Päron med julkryddor som kanel och kryddnejlikor.

Välj gärna KRAV märkt när du köper citroner, päron, lingon, socker och kanel.

Ingredienser

  • 3 kg päron
  • 2 små citron, till citronvatten (eller 1 stor)

Lag:

  • 3 l lingon
  • 1,2 l vatten
  • 1,5 l strösocker
  • 6 kanelstänger
  • 1 msk hel nejlika

Gör så här

  1. Koka ihop bär, vatten och socker med kanel och kryddnejlikor till en sylt.
  2. Skala och lägg päronen i citronvatten.
  3. ta upp päronen efter en stund och lägg ner dem i kryddvattnen. Låt sakta koka i 15-20 minuter tills päronen är lite mjuka. Rör försiktigt ibland så att inte lingonen bränner fast i botten.
  4. Ta upp päronen och lägg dem i väl rengjorda heta burkar. Peta ner kanelstänger och nejlikor lite här och var.
  5. Sila bort lingonen och häll den heta lagen över päronen. Förslut.