Äppelpaj med nötfyllning

Äppelpaj med nötfyllning
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Äppelpaj med nötfyllning

14 ingredienser

50 min

Äppelpaj med farligt god nötfyllning! Väl värt att testa.

Receptet är beräknat för 1 paj.

Ingredienser

Håll skärmen tänd

Pajdeg:

  • 150 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 äggula
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 4 äpplen
  • 100 g smör
  • 75 g valnötter
  • 75 g hasselnötter
  • 50 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk mjölk
  • aluminiumfolie

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Arbeta samman alla ingredienserna till pajdegen. Lägg degen kallt en stund.
  3. Kavla ut degen och lägg den i en pajform (cirka 23 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och fäst kanten med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 5 minuter.
  4. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i pajskalet.
  5. Smält smöret och grovhacka nötterna.
  6. Blanda ihop smör, nötter, socker, mjöl och mjölk. Täck sedan äppelskivorna med smeten.
  7. Grädda i 180 grader i cirka 30 minuter.