Ägg florentine med lax

Foto: TV4
Ägg florentine med lax
14 ingredienser
Ägg florentine med lax, en variant den klassiska brunchrätten ägg benedict, som ingår i Monica Eisenmans amerikanska brunch.
I Monica Eisenmans amerikanska brunch ingår
Ägg florentine med lax
Smoothie på blåbär, banan och kokos
Mimosa, en drink med champagne och apelsinjuice
Ingredienser
- 1 msk smör
- 80 g babyspenat
- 4 ägg
- 1 l vatten
- 1 msk ättika
- 4 skivor formfranska
- 4 skivor kallrökt lax
- gräslök, till garnering
Hollandaisesås
- 200 g smör
- 3 äggulor
- 3 msk vatten
- 1 msk citron, pressad
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
Gör så här
Hollandaisesås
- Börja med att göra hollandaisesåsen genom att smälta smöret och låt det svalna en stund.
- Vispa äggulorna kraftigt och vatten i en annan kastrull och ställ sedan ner den i ett vattenbad.
- Fortsätt vispa tills den börjar tjockna lite.
- Ta kastrullen ur vattenbadet och vispa ner det smälta smöret (ej bottensatsen) i en tunn stråle. Vispa hela tiden tills såsen är tjock och porös.
- Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Lägg ett lock på kastrullen och håll den ljummen tills servering.
Ägg
- Smält smöret i en stekpanna.
- Fräs spenaten i några minuter tills det mjuknar.
- För att pochera äggen, koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull.
- Sänk värmen och låt sjuda.
- Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet.
- Låt ägget sjuda i 2-3 minuter eller tills äggvitan har stelnat.
- Ta försiktigt upp ägget med en hålslev. Lägg åt sidan.
- Rosta brödet.
- Lägg en skiva lax på varje bröd.
- Fördela spenaten på laxen och sedan äggen.
- Häll på hollandaisesås på varje bröd och avsluta med att garnera med lite hackad gräslök.