Köttbullar med potatismos och lingon

Köttbullar med potatismos och lingon
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Köttbullar med potatismos och lingon

61

15 ingredienser

30 min

En riktig klassiker är köttbullar med mos och lingon. Här bjuder stjärnkocken Tommy Myllymäki på sitt goda recept.

Épice riche är Tore Wretmans variant på den klassiska kryddblandningen fyra kryddor och innehåller muskot, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika. Du blandar den enkelt själv genom att ta 1 del kryddpeppar, 1 del kryddnejlika, 1 del muskot och 2 delar vitpeppar.

Ingredienser

portioner4
  • 500 g blandfärs (60 % nötfärs/40 % fläskfärs)
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 msk grovkornig senap
  • 2 tsk sirap (ljus eller mörk)
  • 2 krm épice riche (fyra kryddor)
  • 1,5 dl gräddmjölk (hälften grädde/mjölk)
  • 0,5 dl ströbröd
  • smör, till stekning
  • salt
  • 600 g potatis, skalad
  • 200 g smör
  • 1-2 dl mjölk
  • salt
  • lingon, till servering

Gör så här

  1. I en bunke, häll upp ströbrödet och slå på gräddmjölken så det sväller.
  2. Riv löken på ett rivjärn och tillsätt till bunken. Fortsätt med sirap, senap, ägg, salt och kryddblandningen epiche riche. Blanda runt och smaka av, tillsätt sedan färsen och blanda väl.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Ta fram en skål med vatten och håll händerna blöta när du rullar bullar, välj storlek efter tycke och smak.
  5. Stek köttbullarna i smör på hög värme först och sänk sedan. Låt köttbullarna steka klart och dela en på mitten för att se om alla är genomstekta.
  6. Häll av potatisen, tillsätt mjölken och låt den koka upp först i kastrullen innan du tillsätter smör. Krossa potatisen med en elvisp och vispa sedan moset till önskad konsistens. Smaka av med salt.
  7. Servera köttbullarna med moset och lingonsylt.