Grekisk köttfärspaj med filodeg

grekisk köttfärspaj
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Jennie Walldén 2016
Tommy Myllymäki 2016Jennie Walldén 2016

Grekisk köttfärspaj med filodeg

64

17 ingredienser

45 min

Lammfärspaj fylld med fetaost, oliver och tomater. Pajdegen består av färdig filodeg.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 250 g filodeg
  • 100 g smör, smält
  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 tsk torkad oregano
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 dl kalamataoliver utan kärnor
  • 200 g fetaost
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • olivolja, att steka i

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret. Smörj kanterna på en pajform med löstagbar kant och täck botten med bakplåtspapper.
  3. Lägg filodeg omlott i formen. Låt degen hänga över kanten så glider den inte ner när den gräddas.
  4. Fräs lök och vitlök mjuka i olja på medelvärme. Höj värmen och bryn lammfärsen med löken. Tillsätt tomatpuré, timjan och oregano och låt fräsa med i 1 minut. Salta och peppra.
  5. Lägg färsen i pajformen. Tillsätt cocktailtomater, oliver och bryt fetaosten överst i små bitar.
  6. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta och peppra. Häll äggstanningen överst i pajformen.
  7. Grädda i ca 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Servera med en fräsch sallad.