Minimaränger med kanel och citrus

Minimaränger med kanel och citrus
Foto: Katja Ragnstam
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Minimaränger med kanel och citrus

13 ingredienser

2 h

Pavlova i miniformat - små söta kanelpudrade maränger fyllda med citruskräm, grädde och björnbär.

Ingredienser

portioner minimaränger

Maräng

  • 100 g äggvita [3 st]
  • 1 tsk citronsaft
  • 100 g strösocker
  • 100 g florsocker
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 2 tsk strösocker

Citruskräm

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl citrussaft, + rivet skal från 2 citrusfrukter (t ex bergamott, clementin, citron, lime eller apelsin)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 100 g smör

Vid servering

  • 3 dl vispgrädde, vispad
  • 125 g färska björnbär

Gör så här

Maräng

  1. Sätt ugnen på 150 grader, varmluft.
  2. Vispa äggvita och citronsaft till ett skum i en bakmaskin.
  3. Strö i 50 g socker och vispa på medelhastighet i ca 1 minut. Strö i resterande 50 g socker och öka till full hastighet, vispa tills det blir en fast maräng.
  4. Sikta och vänd i florsocker med en slickepott. Häll marängsmeten i en spritspåse, gärna med en rund tyll.
  5. Spritsa små ”fågelbon” av marängen på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Strö över 2 tsk socker och kanel på marängerna. Grädda först i 10 minuter, sänk ugnsvärmen till 90 grader och grädda i ytterligare 1 timma tills marängerna blivit torra och är lätta.

Citruscurd

  1. Vispa äggulor och socker krämigt och poröst.
  2. Häll i och blanda citrusjuice, finrivet skal, 0,5 dl socker och majsstärkelse i en vid stekpanna. Tillsätt äggvipset och värm försiktigt, rör konstant tills krämen kokar upp och tjocknar.
  3. Sila genom en sil och rör i smöret lite i taget. Häll upp krämen i en spritspåse, låt svalna och kyl ner i kylskåp.

Vid servering

  1. Sprita lite citruskräm i botten på marängerna, klicka på vispad grädde och toppa med björnbär.