Minihamburgare med chimichurri och öllök

4 röster
3 h
4

Festliga små miniburgare med lök kokt i öl och chimichurri blir en annorlunda och läcker förrätt till middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
3 h
4
4 portioner

Du behöver

Chimichurri

  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk röd chili, finhackad
  • 0,5 tsk oregano, torkad
  • salt
  • peppar

Öllök

  • 1 gul lök
  • 25 g smör
  • 2 msk råsocker
  • 1,5 dl ljus lager

Klyftpotatis

  • 4 potatisar (fasta)
  • 1 msk timjan, torkad
  • 2 tsk jalapeño, torkad
  • olja
  • salt
  • peppar

Hamburgare

  • 200 g nötfärs (20-25% fetthalt)
  • salt
  • peppar
  • ost (tex cheddar)
  • hamburgerbröd
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Chimichurri
    Rör ihop alla ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar. Låt röran stå till sig i kylskåp minst 2 timmar innan servering.
  2. Öllök
    Skiva upp löken och stek den i smör.
  3. Häll på råsocker när löken blivit mjuk. Låt sockret smälta under omrörning.
  4. Häll sedan på ölen och låt det koka ihop. Rör om då och då.
  5. Klyftpotatis
    Sätt på ugnen på 175 grader.
  6. Klyfta potatisen i 6 delar och lägg den i en oljad ugnsform. Strö över timjan och jalapeño och blanda ihop. Salta, peppra och låt potatisen gå i ugnen cirka 17-20 minuter.
  7. Hamburgare
    Linda in färsen i plastfilm till önskad diameter. Det ska lindas tajt. Låt rullen vila i kylskåpet i 1 timme.
  8. Ta ut rullen ur kylskåpet och skär skivor i önskad tjocklek. Salta och peppra. Stek hamburgarna ett par minuter på varje sida beroende på tjocklek och smak.
  9. Låt hamburgaren vila 3-4 minuter efter stekning. Lägg på osten och öllöken på hamburgaren och låt den gå i ugnen i 1 minut på 200 grader. Under tiden delas och rostas brödet i stekpannan.
7 oktober 2019

Laddar fler recept...