Minestronesoppa med röda linser

Minestronesoppa med röda linser
Foto: Ulrika Pousette
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Minestronesoppa med röda linser

19 ingredienser

30 min

"När jag gick i skolan var minestronesoppa en riktig bambaklassiker, men jag måste erkänna att det inte direkt var min favoriträtt. Nu, 25 år senare, har jag provat att göra en vegovariant – och det är så gott! Och en riktigt perfekt uterätt!" /Hanna

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 0,5 zucchini
  • olja, att steka i
  • 1 msk torkade örter, t.ex. timjan
  • 1 krm sambal oelek (eller chilipulver)
  • 1 lagerblad
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1-1,5 l vatten
  • 1 förp krossade tomater (à 400 g)
  • 3 dl pasta (av valfri sort)
  • 2 dl torkade röda linser
  • salt
  • svartpeppar

Vitlökssås

  • 2 dl yoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar

Gör så här

Laga hemma

  1. Gör vitlökssåsen: Blanda yoghurt med pressad eller riven vitlök. Salta och peppra efter smak.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna morot och zucchini i små bitar.

Laga ute

  1. Tänd stormköket. Hetta upp lite olja i det större kokkärlet och fräs lök, morot och zucchini på medelvärme i ca 5 minuter tills grönsakerna mjuknat.
  2. Tillsätt kryddor, buljong, vatten och krossade tomater. Koka upp och tillsätt därefter pastan och linserna. Låt koka tills pastan och linserna är klara, 10–15 minuter beroende på pastasort. Använd stekpannan som lock. Smaka av med salt och svartpeppar.
  3. Servera med vitlökssåsen.