Helstekt lammytterfilé med tillbehör

Helstekt lammytterfilé med tillbehör
Foto: TV4

Helstekt lammytterfilé med tillbehör

12

19 ingredienser

1h

Helstekt lammytterfilé med jordärtskockspuré, rödvinsreduktion och rosmarindoftande äppelkompott. Lamm i sällskap av salt och sött.

Dryck till maten
Dryck: Camas Syrah. Producenten heter Anne de joyese.
Provance Saia, Nero de Avola. Producenten heter Feudo Macari, Sicilien.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4
  • 600 g lammytterfilé
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar

Jordärtskockspuré

  • 5 jordärtskockor
  • 2 potatisar
  • 0,5 dl grädde
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Rödvinsreduktion

  • 3 dl rött vin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk oxfond
  • 0,5 gul lök, grovt hackad
  • 1 klyfta vitlök, grovthackad
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 tsk farinsocker (alt honung)
  • 1 msk smör, för att blanka av såsen

Smörstekta äpplen med rosmarin

  • 2 äpplen, tärnade (typ Pink lady)
  • 2 kvistar färsk rosmarin, grovt hackad

Gör så här

  1. Köttet
    Putsa och torka av köttet. Salta och peppar på båda sidorna.
  2. Bryn köttet i en ungsfast stekpanna och låt sedan köttet gå klart i ugnen. Köttet skall ha en innertemperatur på ca 70 grader.
  3. Ta ut köttet och låt det vila inlindat i aluminiumfolie i minst 20 min innan det skärs upp och serveras.
  4. Jordärtskockspuré
    Skala jordärtskockorna och potatisarna.
  5. Skär dem i likstora bitar och koka dem till de är helt genomkokta och mjuka.
  6. Mixa potatisen och jordärtskockorna i mixern.
  7. Tillsätt grädde, smör, salt och peppar. Var försiktig med vätskan då purén gärna kan bli för lös! Tillsätt grädden i omgångar för att hitta rätt konsistent. Krydda till önskad smak.
  8. Hacka löken, skiva vitlöken grovt och fräs dem i smör.
  9. Häll i rödvinsvinägern, pepparkornen, oxfonden och koka upp.
  10. Tillsätt vinet och låt koka ner till hälften.
  11. Sila såsen och ställ tillbaka den på plattan.
  12. Smaka av såsen med sockret och ev. mer peppar. Såsen skall ha en lite trögflytande konsistens. Blanda av såsen med en klick smör.
  13. Smörstekta äpplen
    Smält smöret i stekpannan.
  14. Tillsätt äpplen och rosmarin. Stek, glöm inte att ibland röra runt, tills äpplena blivit något mjuka, cirka 3 minuter.