Helstekt lammytterfilé med tillbehör

Foto: TV4
Helstekt lammytterfilé med tillbehör
19 ingredienser
1h
Helstekt lammytterfilé med jordärtskockspuré, rödvinsreduktion och rosmarindoftande äppelkompott. Lamm i sällskap av salt och sött.
Dryck till maten
Dryck: Camas Syrah. Producenten heter Anne de joyese.
Provance Saia, Nero de Avola. Producenten heter Feudo Macari, Sicilien.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 600 g lammytterfilé
- 2 krm salt
- 2 krm peppar
Jordärtskockspuré
- 5 jordärtskockor
- 2 potatisar
- 0,5 dl grädde
- 2 msk smör
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
Rödvinsreduktion
- 3 dl rött vin
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 msk oxfond
- 0,5 gul lök, grovt hackad
- 1 klyfta vitlök, grovthackad
- 5 svartpepparkorn
- 3 tsk farinsocker (alt honung)
- 1 msk smör, för att blanka av såsen
Smörstekta äpplen med rosmarin
- 2 äpplen, tärnade (typ Pink lady)
- 2 kvistar färsk rosmarin, grovt hackad
Gör så här
Köttet
- Putsa och torka av köttet. Salta och peppar på båda sidorna.
- Bryn köttet i en ungsfast stekpanna och låt sedan köttet gå klart i ugnen. Köttet skall ha en innertemperatur på ca 70 grader.
- Ta ut köttet och låt det vila inlindat i aluminiumfolie i minst 20 min innan det skärs upp och serveras.
Jordärtskockspuré
- Skala jordärtskockorna och potatisarna.
- Skär dem i likstora bitar och koka dem till de är helt genomkokta och mjuka.
- Mixa potatisen och jordärtskockorna i mixern.
- Tillsätt grädde, smör, salt och peppar. Var försiktig med vätskan då purén gärna kan bli för lös! Tillsätt grädden i omgångar för att
- hitta rätt konsistent. Krydda till önskad smak.
- Hacka löken, skiva vitlöken grovt och fräs dem i smör.
- Häll i rödvinsvinägern, pepparkornen, oxfonden och koka upp.
- Tillsätt vinet och låt koka ner till hälften.
- Sila såsen och ställ tillbaka den på plattan.
- Smaka av såsen med sockret och ev. mer peppar. Såsen skall ha en lite trögflytande konsistens. Blanda av såsen med en klick smör.
Smörstekta äpplen
- Smält smöret i stekpannan.
- Tillsätt äpplen och rosmarin. Stek, glöm inte att ibland röra runt, tills
- äpplena blivit något mjuka, cirka 3 minuter.