Mikabellas mustiga morotssoppa

Foto: TV4
Mikabellas mustiga morotssoppa
18 ingredienser
40 min
En soppa lika nyttig som god.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck till maten
Fire Gully, Semillion/Savignon. Producenten heter Pierro Margret River Australien.
Colonna, Grillo/Greco Durato. Producenten heter Tarucco Sicilien
Ingredienser
- 4 morötter
- 1 dl ev vitt vin
- 1 l grönsaksbuljong
- 2 msk smör
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 gul lök, finhackad, medelstor
- 1 krm malen spiskummin
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk smakrik curry
- 1 krm malen kanel
- 2 krm salt
- 2 krm peppar, nymald
- 1 dl crème fraîche
- 2 tsk honung
- 0,5 dl 0.5 dl färsk fin hackad timjan, gärna citrontimjan
- 0,5 dl oregano, finhackad, gärna guldoregano
Till servering
- 4 msk crème fraîche (1 msk till varje portion)
- 1 citron, skalet finrivet
Gör så här
- Häll buljongen i en stor kastrull.
- Skala och skiva moröterna i cm-tjocka skivor.
- Hacka lök och vitlök.
- Smällt smöret i en stor kastrull och fräs löken och vitlök, ca 2 min. Lägg i morötterna och låt dem vändas i smöret.
- Häll över vinet och låt sjuda i 5 min.
- Slå över buljongen. Krydda med curry, kanel, spiskummin och paprikapulver.
- Koka tills morötterna blir riktigt mjuka, ca 25 min.
- Mixa soppa slät med stavmixer eller i matberedare. Häll eventuellt tillbaka soppan i kastrullen.
- Tillsätt creme fraichen och låt koka upp.
- Tillsätt de färska örterna och honungen. Smaka av soppan. Salta och peppra efter smak.
- Häll upp soppan i en tallrik, lägg en dryg matsked creme fraiche i mitten, använd den fina sidan på rivjärnet och riv över 1/4 dels citrons skal över soppan. Servera soppan rykande het med en bit gott bröd.