Mikabellas doftande moule

Mikabellas doftande moule
Foto: TV4

Mikabellas doftande moule

Av: Mikaela - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

30 min

Mikabellas oregano- och timjansdoftande moule. En kryddig och färgrik moule med smak av färska örter. Serveras moulen med frites eller bröd räcker receptet som huvudrätt åt 4 personer. Det är viktigt att det är färska örter och chili då detta ger moulen en fantastisk karaktär.

Dryck till maten
Fire Gully, Semillion/Savignon. Producenten heter Pierro Margret River Australien.
Colonna, Grillo/Greco Durato. Producenten heter Tarucco Sicilien

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blåmusslor (säljs oftast i nät à 1 kg)
  • 2-3 dl vitt vin (gärna en lite friskare Chardonnay)
  • 1 dl grädde
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad (stor klyfta)
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk curry
  • 2 kycklingbuljongtärningar (alt 2 msk kyckling eller grönsaksfond)
  • 3-4 timjankvistar (gärna citrontimjan)
  • 3-4 kvistar oregano (gärna guldoregano)

Gör så här

  1. Börja med att skrubba musslorna för att minimera risken för dålig smak.De musslor som efter skrubbning fortfarande är öppna knackas lätt i diskbänken. Stänger de sig då är de fortfarande levande. Öppna musslor kokas ej.
  2. Finhacka löken, chilifrukten och vitlöken och fräs den mjuk i smöret.
  3. Lägg i hela kvistar av timjan och oregano. Låt dem fräsa en kort stund, cirka 1 min tillsammans med smör och lök. Krydda med starkt paprikapulver.
  4. Tillsätt vinet och buljongen, koka upp och häll i musslorna. Stormkoka under lock i ca 2-4 minuter, beroende på storlek. Tjuvkika lite snabbt o se om de har öppnat sig om du är osäker. Sänk värmen och låt koka ytterligare 4 min. Koka inte musslorna för länge, då blir de sega och tråkiga.
  5. Slå över grädden och låt snabbt koka upp. Dra kastrullen av plattan och häll upp musslorna och spadet i en stor serveringsskål alt. servera direkt i djupa tallrikar. Servera moulen genast och rykande het. Servera med lantbröd eller baguetter i grova skivor.