Midsommarbakelse med vispad vaniljpannacotta
Midsommarbakelse med vispad vaniljpannacotta
19 ingredienser
1 h
Förgyll helgen med midsommarbakelser med vispad vaniljpannacotta och limemarinerade jordgubbar.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Rulltårta
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 msk vaniljsocker
- 0,5 dl mjölk
- 2 limefrukter, skal
- 0,75 dl strösocker
- 1 l färska jordgubbar, blandade med strösocker
Vispad vaniljpannacotta
- 3 gelatinblad
- 5 dl vispgrädde
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljpaste (eller 1 vaniljstång)
Limemarinerade jordgubbar
- 1 l färska jordgubbar
- 1 limefrukt
- 1 msk strösocker
Dekorering
- 3 dl vispgrädde
- ätbara blommor
- ev florsocker
Gör så här
Rulltårta
- Sätt ugnen på 250 grader varmluft och ta fram en plåt med bakplåtspapper.
- Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och luftigt med en elvisp eller köksassistent i minst 5 minuter.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner i äggblandningen. Vänd runt med en slickepott.
- Behåll luften i smeten genom att vänd ner de torra ingredienserna och inte vispa.
- Tillsätt mjölk och smaksätt eventuellt med nymald kardemumma.
- Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Ta ut bottnen och låt svalna helt.
- Riv limeskal och blanda i en skål med 0,75 dl strösocker.
- Strö limesockret på ovansidan av bottnen (spara lite till dekoration).
- Lägg ett bakplåtspapper på ovansidan. Vänd på bottnen och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Pensla lite vatten på bakplåtspappret om pappret har fastnat.
- Ansa och mosa jordgubbarna med en gaffel. Smaka av med lite strösocker och häll av lite av vätskan. Lägg jordgubbarna på bottnen och rulla ihop från långsida till långsida.
- Plasta eller rulla in rulltårtan i bakplåtspappret och låt ligga i kylen under tiden du gör resterande moment.
Vispad vaniljpannacotta
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
- Koka upp grädde, strösocker och vanilj.
- Ta av kastrullen från plattan och tillsätt urkramade gelatinblad. Rör om.
- Häll över i en skål och plasta så att plasten ligger direkt mot pannacottan. Låt svalna något och ställ sedan i kylen för att stelna helt, minst 5 timmar.
- Ta ut och vispa pannacottan med en elvisp till en luftig och mousseliknande konsistens. Lägg i en spritspåse.
Limemarinerade jordgubbar
- Ansa jordgubbarna och dela i små bitar.
- Lägg jordgubbsbitarna i en skål och pressa i saften från limen och tillsätt strösocker. Rör om och ställ i kylen en liten stund.
Dekorering
- Vispa grädden luftigt.
- Dela rulltårtan i ca 1 cm breda bitar (16-20 bitar).
- Lägg bitarna ner och spritsa pannacottan på ytterkanten och lägg lite limemarinerade jordgubbar i mitten. Lägg en rulltårta ovanpå.
- Spritsa på grädde och dekorera med jordgubbar och ätbara blommor.
- Pudra eventuellt över florsocker.