Chokladkaffesemlor
Chokladkaffesemlor
16 ingredienser
1h 55 min
Piffa upp den klassiska semlan med smak av kaffe och hackad choklad!
Ingredienser
Till 12 semlor:
- 75 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 2 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 dl kakao
- 6,5 dl vetemjöl (eller vetemjöl special) [390 g]
- 0,75 dl strösocker
- ev ägg
Fyllning:
- 200 g mandelmassa
- 75 g mörk choklad
- 1 dl starkt avsvalnat kaffe
Chokladgrädde:
- 3,5 dl vispgrädde
- 2 msk kakao
- 2 msk florsocker
- kakao, till pudring
Gör så här
- Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma blandningen.
- Smula ner jästen i en stor degbunke, häll över degvätskan och rör tills jästen har lösts upp.
- Blanda vaniljsocker, salt, kakao och mjöl och rör ner i bunken. Tillsätt även strösocker och arbeta ihop till en ganska kletig deg. Knåda degen ordentligt, antingen cirka 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats i minst 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter.
- Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen på 200 grader i 10–12 minuter. Låt svalna.
- Riv mandelmassan till fyllningen grovt och hacka chokladen ganska fint.
- Skär ett lock av bullarna, gröp ur en del av inkråmet och blanda med mandelmassan och chokladen. Rör ner kaffet och blanda till en ganska tjock massa.
- Fyll blandningen åter i bullarna. Vispa grädden tillsammans med kakao och florsocker och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Sätt tillbaka locket och pudra med kakao.