Medovik - rysk honungs- och valnötstårta

POPULÄRT
Medovik - rysk honungs- och valnötstårta
Foto: TV4

Medovik - rysk honungs- och valnötstårta

Av: Alina - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

1,5 h + 6 h

Tårta med honungsbottnar som fylls med kräm på crème fraiche och citron. Toppa med jordgubbar och valnötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6

Botten

  • 150 g strösocker
  • 3 msk honung
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 500 g vetemjöl

Kräm

  • 800-1000 g crème fraîche
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,2 citron

Garnering

  • 100 g valnötter
  • 6 jordgubbar

Gör så här

Botten

  1. Lägg ihop socker, honung och smör i en kastrull och smält dem tillsammans på medelhög/låg värme, vispa då och då tills sockret har smält (5-7 min).
  2. Ta bort från värmen och medan det fortfarande är varmt, vispa i båda äggen i en långsam stadig ström (vispa hela tiden så att du inte sluta med äggröra).
  3. Vispa ner bakpulver tills inga klumpar återstår, blanda sedan försiktigt i mjölet, lite i taget till dess att degen når en konsistens som påminner om lera och inte fastnar på händerna.
  4. Skär degen i 8 lika stora bitar och gå vidare till nästa steg direkt (degen bör fortfarande vara varm vid kavlingen).
  5. Rulla ut varje bit till en tunn cirkel. Du kan strö över lite extra mjöl för att hålla degen mindre kletig. Placera en stor tallrik över den utrullade degen och skär av runt tallriken med en pizzaskärare för att få en perfekt cirkel. Behåll degresterna till senare. Överför degen till ett stort ark bakplåtspapper på en plåt och baka på 175 grader i 4-5 minuter eller tills degen får en gyllene färg. Efter ta ut kaklagret och låt svalna helt. Upprepa med resterande lager.
  6. Slutligen baka degresterna. När dessa är bakade, kylda och fasta, kan du krossa dem med en brödkavel eller en matberedare tillsammans med valnötterna tills du har fina smulor.

Kräm

  1. Vispa ihop crème fraiche, socker och vaniljsocker. Pressa citron och tillsätt saften i den resterande blandningen. Ställ i kylskåp tills den ska användas.

Montering

  1. Sprid 3-4 msk av krämen på varje kakskikt (viktigt att inte snåla med krämen eftersom kakan måste absorbera en del av vätskan för att bli saftig). Tryck försiktigt ned kaklagren när du monterar tårtan för att hålla lagren från att ha luftbubblor. Avsluta med att lägga krämen på toppen av tårtan och på sidorna.
  2. Strö kexsmulorna på toppen och på sidorna, täck med plastfolie och ställ i kylskåp över minst 6 h. Den här kakan behöver tid att absorbera en del av vätskan och bli saftig, så ha tålamod. Det är värt att vänta!