Medeltida kyckling med hasselbackspotatis

POPULÄRT
Medeltida kyckling med hasselbackspotatis
Foto: TV4

Medeltida kyckling med hasselbackspotatis

Av: Marianne och Emma - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

60 m + tid för marinad

Små välkryddade majskycklingar serveras helgrillade tillsammans med hasselbackspotatis, tomat och mozzarella. Vackert och gott!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Medeltida kyckling

  • 4 hela små majskycklingar
  • 4 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malda korianderfrön
  • 1 msk malen oregano
  • 3 msk färsk koriander, finhackad
  • 2 msk chiliflakes
  • 2 msk citron, skalet, rivet
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 3 msk farinsocker
  • 1 dl matolja
  • salt

Hasselbackspotatis

  • 8-12 fasta potatisar, jämnstora
  • 4 msk smör (eller margarin)
  • 1 tsk salt
  • 4 msk torr ost, riven

Tillbehör

  • 20 småtomater, halverade
  • 1 kruka sallad
  • ca 200 g mozzarellaost
  • crema di balsamico
  • pesto

Gör så här

  1. Blanda ihop kryddorna till kycklingen, gärna kvällen innan.
  2. Klipp upp kycklingen underifrån och fläk ut den så att den blir platt. Salta och gnid in kryddblandningen, både utanpå och under skinnet. Lägg sedan i plastpåse och marinera i kylskåp under natten.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Behåll skalet på. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
  5. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält matfett och ställ in dem mitt i ugnen, ca 20 minuter.
  6. Ta ut dem och pensla en gång till med matfett. Strö över lite salt och riven ost. Baka potatisen ytterligare ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
  7. Grilla kycklingen i ugnen i cirka 25 minuter. Pensla gärna med smält smör under tiden för ett perfekt krispigt skinn. Var noga med temperaturen i låret når 73 grader. Låt kycklingen vila i 15 minuter.
  8. Dekorera tallriken med salladsblad, samt en ”krans” av delade småtomater runt tallrikskanten. Varva tomaterna med riven mozzarella, mängd enligt eget önskemål. Ringla balsamico över alltihop och servera med en klick pesto.