Crème brûlée med rosmarin och äppelkompott

Foto: TV4
Crème brûlée med rosmarin och äppelkompott
13 ingredienser
Creme bruleé smaksatt med rosmarin och ett knäckigt täcke på toppen. Serveras med en liten äppelkompott.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 1 vaniljstång
- 4 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 2 tsk rosmarin
- 1 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 7 äggulor
- 3 msk rörsocker
- 5 portionsformar
äppelkompott
- 2 äpplen
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl strösocker
- 1 bit malen kanel
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även i stången. Tillsätt grädde, mjölk, rosmarin och 1/2 dl av sockret. Koka upp under omröring. Tag av kastrullen så det blir ljummet. Tag upp vaniljstången ur kastrullen och sila av rosmarinen.
- Vispa äggulor och resterande socker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma gräddblandningen i äggsmeten. Fördela blandningen i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med lite varmt vatten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 min tills krämen stannat.
- Låt krämen svalna ordentligt.
- Äppelkompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Koka upp vatten, socker och kanel – lägg i äppeltärningarna. Koka ihop så äpplena blir mjuka, tag upp kanelbiten. Låt svalna.
- Sikta råsocker över formarna. Bränn av formarna med brännare. Ytan skall vara gyllenbrun men inte bränd. Servera direkt med äppelkompotten.