Matjessill med brynt smörkräm, brödkrisp och dill

66 röster
30 min
10 skedar
Matjessill med brynt smörkräm, brödkrisp och dill
Foto: Mikael Göransson
30 min
10 skedar

Du behöver

  • 2 skiva kryddad mörkt bröd (t ex kavring eller vört)
  • 1 förp hela matjessillfiléer [220 g]
  • 2 dl crème fraîche
  • 150 g smör
  • 1 syrligt äpple
  • 1 dillknippe
  • salt

Gör så här

  1. Skär brödet i små fina bitar.
  2. Smält 50 g av smöret i en stekpanna och stek stek brödet krispigt på medelvärme. Ställ åt sidan.
  3. Häll av sillen. Skär sillen i ca 1 cm stora bitar.
  4. Smält resterande smör i en stekpanna och bryn det på medelvärme tills det börjar dofta nötigt. Låt svalna något.
  5. Blanda det brynta smöret med crème fraiche. Smaka av med salt.
  6. Dela, kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
  7. Bygg skedar genom att grunda med brödkrisp. Lägg på en bit sill och därefter brynt smörkräm. Tryck ner äpple i krämen och toppa med dill.
13 december 2018