• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Matjessallad med brynt smördressing

Matjessallad med brynt smördressing
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Matjessallad med brynt smördressing

9 steg att laga

17 ingredienser

35 min

Somrig sallad med färskpotatis, matjes, ägg och rädisor. Över salladen ringlas en underbart god och krämig dressing på brynt smör.

Ingredienser

portioner4 portioner

Dressing

  • 150 g smör
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1-1,5 dl neutral rapsolja
  • 3 äggulor
  • vatten
  • salt
  • svartpeppar

Matjessallad

  • 900 g färskpotatis, kokt
  • 2 burk matjessill
  • 4 ägg, hårdkokta
  • 1 knippe dill, finhackad
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • 1 knippe rädisa, i kvartar
  • 65 g machésallad

Till servering

  • knäckebröd
  • smör
  • lagrad ost

Gör så här

  1. Börja med att kokta potatisen till salladen.
  2. Bryn smöret i en liten kastrull, det är färdigt när det börjar dofta kola och har fått en ljusbrun färg.
  3. Dra från värmen och låt svalna något. Häll på sherryvinäger och rapsoljan.
  4. Vispa äggulorna fluffiga i en bunke. Droppa sedan i smör-och oljeblandningen till det har blivit en krämig sås.
  5. Späd ev med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skär varm potatis i munsstora bitar och lägg på ett stort fat. Hacka de hårdkokta äggen och strössla över potatisen.
  7. Strö på lite av dillen och gräslöken men spara mer än hälften till garnering. Häll på generöst av dressingen.
  8. Häll av matjessillen. Lägg matjessillen på den dressade potatisen och äggsmulet. Varva sedan med machesallad och rädisor. Strö avslutningsvis över resterande gräslök och dill.
  9. Servera med knäckebröd, smör och en riktigt god och lagrad ost.