Älgfilé med madeirasky och vitlökspuré - The King of Forest

Älgfilé med madeirasky och vitlökspuré - The King of Forest
Foto: TV4

Älgfilé med madeirasky och vitlökspuré - The King of Forest

Av: Mathias Kemi

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

Skogens konung ger smak åt maten. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g kött (ex älgfilé)
  • salt
  • peppar

Madeirasky

  • 8 dl sky, från den stekta älgfilén
  • 1,5 dl madeiravin
  • 20 g tryffel
  • salt
  • peppar

Vitlökspuré

  • 0,5 kg mandelpotatis
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 4 klyftor vitlök
  • muskot

Gör så här

  1. Kött: Putsa bort ev hinnor på köttet. Bryn matfettet i en stekpanna och vänta tills det slutat skumma. Lägg i köttet och stek köttet runt om tills det är vackert brynt och lagom stekt. Salta och peppra mot slutet av stekningen. Lägg in köttet i ugnen i cirka 25 minuter i 170 grader. Ta upp köttet och låt det vila i folie en stund innan servering.
  2. Madeirasky: Skiva tryffeln tunt och spara 4 fina skivor till garnering. Finhacka resten. Koka ihop sky och madeira tills hälften återstår. Tillsätt den hackade tryffeln och låt skyn koka ytterligare ett par minuter. Tillsätt eventuellt lite redning för att få skyn att inte vara för rinnig.
  3. Vitlökspuré: Koka potatisen. Passera potatisen och vispa samman ett gott mos med smör, grädde och lite mjölk. Smaka av med salt och peppar samt lite muskot.
  4. Rosta vitlöksklyftorna med skalet på i ugnen i cirka 2-5 minuter. Lägg de rostade vitlökklyftorna ovanpå potatisen vid servering. OBS! Vitlöksklyftorna syns inte på bilden.