Tapas från havet

Tapas från havet
Foto: TV4

Tapas från havet

0

12 steg att laga

29 ingredienser

20 min

Gratinerade pilgrimsmusslor, boquerones med koriander och chili samt klassiska ostron

Ingredienser

portioner4 portioner

pilgrimsmusslor

  • 4 färska pilgrimsmusslor, i skal (handplockade)
  • 2 schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 cm ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 0,5 dl knipplök
  • 2 tomat

Ostron

  • 12 ostron (handplockade)
  • 3 hela habaneros
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl fisksås, viet huong, Three crabs brand
  • 0,5 krm tabasco
  • 1 citronskiva
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk sherryvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk dijonsenap

Boquerones

  • 8 strömmingsfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 citron
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 chilifrukt
  • 1 kruka koriander
  • 4 surdegsbröd, skivor (eller lantbröd)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Pilgrimsmusslor
    Sätt ugnen på 250 grader (grill).
  2. Öppna musslan och skär loss muskeln och romsäcken, rensa skalet och lägg tillbaka romsäck och muskel.
  3. Finhacka 2 schalottenlökar, sommarlök och 2 tomater (som du tagit bort alla frön ur). Häll cirka en näve tomathack, 1 dl vitt vin, några skvättar olivolja i en bunke. Riv 1,5 cm ingefära samt 1 vitlöksklyfta. Lägg ner i bunken. Salta och peppra, blanda allt och lägg det ovanpå musslorna.
  4. Kör i ugnen i 4-6 minuter, musslan ska vara 45 grader i kärnan.
  5. Ostron
    Mixa habaneros och vitlök med stavmixer. Lägg i en liten burk och slå på fisksåsen. Låt stå, gärna en vecka i kylen så att den sätter sig.
  6. Ostron 1
    Slå lite av fisksåsen/marinaden över fyra av ostronen.
  7. Ostron 2
    Ta tabasco och citron på fyra av ostronen.
  8. Ostron 3
    Blanda finhackad schalottenlök, sherryvinäger, olivolja och en halv tesked fransk dijonsenap, och lägg på fyra av ostronen.
  9. Boquerones
    Dra skinnet på strömmingsfiléerna, lägg dem i en skål och pressa över 2 citroner och salta. Låt ligga i 2 timmar, ta sedan upp dem ur skålen och lägg dem i en ny ren skål, skvätt över sherryvinäger och olivolja.
  10. Hacka chili och koriander och strö över strömmingen.
  11. Stek 1 skiva per person av något gott surdegsbröd i smör, låt kallna och stryk en halv vitlöksklyfta över dem lägg på 2 strömmingsfiléer på varje brödbit.
  12. Pilgrimsmussla, ostron och boquerones serveras tillsammans som tapas från havet.