Matambrito de cerdo relleno

Matambrito de cerdo rellen
Foto: Emma Johansson
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023
Florencia Abella Kockarnas Kamp 2023

Matambrito de cerdo relleno

Av: Florencia Abella

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

50 m

Matambre har jättefint marmorerat kött och passar att grilla på riktigt hög värme. Här används köttet för att göra festliga fläskrullader. Servera gärna chimichurri till, receptet hittar du här!

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg matambre (grisflank eller del av fläsksida)
  • 1 knippe salladslök, hackad
  • 1 röd paprika, skivad på längden (stor)
  • 1 dl chimichurri
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Matambre har jättefint marmorerat kött och passar att grilla på riktigt hög värme. Om matambren har en hård tunn hinna runtom putsar du bort den så att inte köttet drar ihop sig på fel sida.
  2. Om du har en lång bit fyller du ena sidan med salladslök, paprika, chimichurri, salt och peppar.
  3. Vik sedan över andra sidan som ett lock.
  4. Om du använder två mindre bitar lägger du fyllning på ena biten och fäster sedan andra biten ovanpå med tandpetare.
  5. Grilla matambren ca 30 cm över kol på hög värme i ca 20 minuter på varje sida tills ytan är krispig och fått fin färg.
  6. Ta av från grillen och låt vila några minuter. Ta bort alla tandpetare och skär i ca 3 cm breda portionsbitar.
  7. Servera gärna med extra chimichurri vid sidan om.

Precis som flanksteken på nötdjur är grisens flank en fin grilldetalj. Detaljen är rektangulär, cirka 5 x 20 cm, och ganska tunn, vilket gör att den går fort att grilla. Köttet skivas upp vid servering. Matambrito de cerdo relleno är fläskrullader som lagas med matambre. Det är ovanligt att matambre styckas ut i Sverige, men du kan skära ut den ur en vanlig fläsksida, där den ingår som ett av köttlagren. Eller beställa den av en sydamerikansk köttspecialist.