Paj med köttfärsröra

Paj med köttfärsröra
Foto: Joel Wåréus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Paj med köttfärsröra

19 ingredienser

En mättande paj som brukar uppskattas av alla familjemedlemmar. Den som är tveksam till selleri kan förstås utesluta den och istället ta lite mer paprika.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl flytande matfett [50 g]
  • 1 dl mjölk

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 msk rapsolja (eller olivolja)
  • 250 g nötfärs
  • 2 msk färsk timjan (eller 2 tsk torkad)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • 1 röd paprika
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl riven ost (17 % fett)

Gör så här

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 200°. Blanda samman alla ingredienser till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda i ca 10 minuter.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Värm oljan i en stekpanna och fräs lök och köttfärs.
  3. Tillsätt kryddor, tomatpuré och vatten och låt puttra ihop i ca 10 minuter.
  4. Skär sellerin i tunna skivor och paprikan i tärningar och blanda i.
  5. Smaka av kryddningen och lägg köttfärsröran i det förgräddade pajskalet.
  6. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost och häll över. Grädda i ca 30 minuter.