Fiskgryta
Fiskgryta
27 ingredienser
40 m
Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli. En mustig fiskgryta är aldrig fel. Det här är en tacksam rätt där det går lika bra att använda fryst som färsk fisk. /Markus
Receptet kommer från kokboken Måndag-torsdag : riktig mat för familjen.
Har du inte tid att göra en egen aioli, använd en god färdig köpt majonnäs och smaksätt med vitlök och citronsaft.
Ingredienser
- 200 g fisk, skuren i mindre bitar (efter smak och tillgång)
- 200 g räkor med skal, skalade
- 500 g blåmusslor, kokta
- 1 gul lök, skalad
- 4 klyftor vitlök, skalade
- 2 morötter, skalade
- 4-6 potatisar, skalade
- 1 röd paprika
- 1 fänkål
- 4 msk olivolja
- 0,5 g saffran
- 2-3 kvistar färsk timjan
- 400 g krossade tomater
- 2 dl vitt vin
- 2 lagerblad
- 1 tsk chiliflakes
- 1 l fiskbuljong (eller musselbuljong)
- citron, saften
- salt (efter smak)
- svartpeppar (efter smak)
- färsk persilja, hackad
Aioli
- 1 äggula
- 1 klyfta vitlök, finriven eller pressad
- 1 msk vitvinsvinäger
- 3 dl rapsolja
- salt (efter smak)
- citron, saften
Gör så här
Fiskgryta
- Skär alla grönsaker i mindre bitar.
- Fäs i olja några minuter utan att de tar färg.
- Häll i saffran, timjan, krossade tomater, vin, lagerblad, torkad chili och koka upp.
- Tillsätt buljong och koka ca 20 minuter.
- Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
- Ta av kastrullen från värmen.
- Lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter.
- Vänd ner skaldjur och persilja.
Aioli
- Vispa äggula, vitlök och vinäger till aiolin.
- Häll i olja under vispning i en tunn jämn stråle.
- Smaka av med salt och citron.
- Servera fisksoppan med aioli och ett gott bröd.