Pocherad hälleflundra med pilgrimsmussla, hollandaisesås och vit sparris
Pocherad hälleflundra med pilgrimsmussla, hollandaisesås och vit sparris
11 ingredienser
35 min
Pilgrimsmusslor och sparris känns lyxigt i den här fiskrätten.
Ingredienser
- 600 g färsk hälleflundra, benfri
- 8 vita sparrisar
- 4 pilgrimsmusslor utan romsäck
- 2 äggulor
- 2 dl smör, skirat
- 2 msk schalottenlöksvinäger (eller annan vit vinäger)
- 1 msk citron, saft
- dill
- olivolja
- salt
- peppar
Gör så här
- Börja med såsen: Smält smöret och försök att få det till en temperatur av 50 grader. Lägg gulorna och vinägern i en kastrull och vispa kraftigt med visp på spisen på medelvärme tills gulorna är cirka 50 grader.
- Häll i smöret i tunn stråle under vispning tills såsen tjocknat.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite pressad citron.
- Förvara såsen på ett ljummet ställe, till exempel nära spisen tills servering.
- Stycka fisken i 4 stycken lika delar, ben-och skinnfria.
- Lägg fisken och pilgrimsmusslorna i en kastrull där de får plats utan att ligga på varandra.
- Skala sparrisen med skalare och koka dem i lättsaltat vatten tills de känns mjuka (tiden är beroende på sparrisens tjocklek).
- Slå kokande lättsaltat vatten (eventuellt smaksatt med lite vitt vin) över fisken och musslorna så det täcker. Ställ sedan kastrullen på låg temperatur.
- Känn sedan efter med sticka i fisken till den är färdigkokt. Fisken och musslorna är klara när inget motstånd känns.
- Ta upp fisken och musslorna och låt dem rinna av på papper.
- Arrangera fisk, musslor, sparris och sås på tallrikar och gör en liten sallad på dillkvistar och olivolja. Servera med nykokt färsk potatis.