Marinerad fläskfilé

koket.se
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Marinerad fläskfilé

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

1 h

Marinerad fläskfilé med asiatisk senapssås gör sig riktigt bra som en läcker bufférätt.

Se Gert Klötzke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner12 - 20

Marinad

  • 700 g vatten
  • 100 g olivolja
  • 100 g apelsinsaft, färskpressad
  • 50 g citronsaft, färskpressad
  • 50 g salt

Fläskfilé

  • 100 g färsk spenat
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 2 fläskfiléer, putsade

Kryddning

  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar, krossad
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk cayennepeppar

Asiatisk senapssås

  • 2 dl senap (slottssenap)
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl flytande honung
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk svartpepparsås (asiatisk)

Gör så här

Marinad

  1. Vispa ihop ingredienserna så att saltet är helt upplöst.
  2. Lägg i köttet över natten.

Fläskfilé

  1. Blanchera spenaten i kokande vatten, spola den sedan kall under rinnande vatten. Sila av och krama ur vattnet.
  2. Blanda spenat med riven muskot.
  3. Torka av köttet och snitta det på längden, med skär inte helt igenom. Vik upp köttet så att det blir dubbelt.
  4. Fördela spenaten över köttet och rulla sedan ihop filén till en rulle.

Kryddning

  1. Blanda ihop kryddorna och rulla köttet i kryddorna.
  2. Fukta bänken lite och lägg ut ett dubbelt ark plastfilm på bänken. Placera filén närmast dig så att köttet ligger på längden med plastfilmen. Rulla till en tight rulle och knyt ändarna. Den ska se ut som en stor smällkaramell.
  3. Vakuumpacka köttet och värm upp ett sous-vide bad eller en ångugn till 70 grader. Tillaga fläskfilén till 64 grader, ta upp köttet och låt vila.
  4. När köttet svalnat tar du upp det ur förpackningen och steker det runt om i en varm panna med lite olja, bara så att det får lite färg.
  5. Skiva upp köttet och servera det tempererat.

Asiatisk senapssås

  1. Rör ihop alla ingredienserna till såsen.
  2. Rör tills sockret löser sig och det blir en slät sås.