Marias oxfilé med choronsås
Marias oxfilé med choronsås
28 ingredienser
1 h
Choronsås är en variant på bearnaisesås där man tillsätter lite rostad tomatpuré. Passar utmärkt ihop med stekt oxfilé, hasselbackspotatis och ugnsrostade tomater.
Ingredienser
- 400 g oxfilé
- smör, till stekning
- olja, till stekning
- timjankvist
- 2 klyftor vitlök
Hasselbackspotatis
- 8 potatisar
- 100 g smör
- salt
Choronsås
- 150 g smör
- 1 schalottenlök
- 1 kruka dragon
- 4-5 persiljestjälkar
- 5 vitpepparkorn
- 1 dl vatten
- 3 msk vitvinsvinäger
- 3 äggulor
- 2 msk dragon, hackad
- 2 msk persilja, hackad
- 2 krm salt
- 0,5 krm cayennepeppar
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk matolja
Rostade tomater
- 500 g körsbärstomater, gärna blandade färger
- 0,5 dl olivolja
- 2 klyftor vitlök, rivna
- 1 krm strösocker
- 4-5 timjankvistar, repade
- färsk basilika (till garnering)
Gör så här
Stekt oxfilé
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär oxfilén i 4 bitar. Krydda med salt och peppar. Stek dem i olja och smör. Tillsätt vitlök och timjan under stekningen. Låt vila ett par minuter före servering.
Hasselbackspotatis
- Smält smöret. Skala potatisen. Dela i halvor på längden. Skär halvorna i tunna skivor, men inte helt igenom.
- Lägg potatisen på en lägre skärbräda med en högre precis bredvid, vilket gör att kniven stannar och inte skär igenom. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en form. Pensla dem
- med smöret och ställ in dem mitt i ugnen, ca 30 minuter. Ös med smöret några gånger. Ta ut när dom fått fin färg och är mjuka. Salta.
Choronsås
- Rosta tomatpurén i lite olja under omrörning i ca 1 minut. Ställ åt sidan.
- Smält 150 g smör. Ställ det åt sidan. Skala och finhacka löken. Lägg den i en kastrull och tillsätt örtstjälkar och vitpepparkorn. Häll över vatten och vinäger. Koka utan lock tills ca 2 msk återstår.
- Sila bort stjälkar och pepparkorn. Blanda vinägerreduktionen och äggulor i en kastrull. Vispa kraftigt på låg värme tills det blir fluffigt och börjar tjockna.
- Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret, lite i taget, under kraftig vispning. Värm såsen under vispning om den blir för tunn.
- Blanda ner tomatpuré, hackad dragon och persilja i såsen och smaka av med salt och cayennepeppar.
Rostade tomater
- Halvera tomaterna. Blanda med socker, vitlök, olivolja, timjan och salt. Lägg på en plåt med snittytan uppåt. Rosta i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter, tills de mjuknat och fått fin färg.
- Blanda upp med hackad basilika innan servering.
Servering
- Grunda med choronsåsen på tallrikar, lägg på oxfilén i skivor och därefter rostade tomater ovanpå. Lägg hasselbackspotatisen vid sidan. Garnera med färsk basilika.