Marias oxfilé med choronsås

Marias oxfilé med choronsås
Foto: TV4
Maria Manning
Maria Manning

Marias oxfilé med choronsås

Av: Maria Manning

Från: Sveriges mästerkock

28 ingredienser

1 h

Choronsås är en variant på bearnaisesås där man tillsätter lite rostad tomatpuré. Passar utmärkt ihop med stekt oxfilé, hasselbackspotatis och ugnsrostade tomater.

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxfilé
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • timjankvist
  • 2 klyftor vitlök

Hasselbackspotatis

  • 8 potatisar
  • 100 g smör
  • salt

Choronsås

  • 150 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 kruka dragon
  • 4-5 persiljestjälkar
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 dl vatten
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 äggulor
  • 2 msk dragon, hackad
  • 2 msk persilja, hackad
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk matolja

Rostade tomater

  • 500 g körsbärstomater, gärna blandade färger
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 krm strösocker
  • 4-5 timjankvistar, repade
  • färsk basilika (till garnering)

Gör så här

Stekt oxfilé

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär oxfilén i 4 bitar. Krydda med salt och peppar. Stek dem i olja och smör. Tillsätt vitlök och timjan under stekningen. Låt vila ett par minuter före servering.

Hasselbackspotatis

  1. Smält smöret. Skala potatisen. Dela i halvor på längden. Skär halvorna i tunna skivor, men inte helt igenom.
  2. Lägg potatisen på en lägre skärbräda med en högre precis bredvid, vilket gör att kniven stannar och inte skär igenom. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en form. Pensla dem
  3. med smöret och ställ in dem mitt i ugnen, ca 30 minuter. Ös med smöret några gånger. Ta ut när dom fått fin färg och är mjuka. Salta.

Choronsås

  1. Rosta tomatpurén i lite olja under omrörning i ca 1 minut. Ställ åt sidan.
  2. Smält 150 g smör. Ställ det åt sidan. Skala och finhacka löken. Lägg den i en kastrull och tillsätt örtstjälkar och vitpepparkorn. Häll över vatten och vinäger. Koka utan lock tills ca 2 msk återstår.
  3. Sila bort stjälkar och pepparkorn. Blanda vinägerreduktionen och äggulor i en kastrull. Vispa kraftigt på låg värme tills det blir fluffigt och börjar tjockna.
  4. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret, lite i taget, under kraftig vispning. Värm såsen under vispning om den blir för tunn.
  5. Blanda ner tomatpuré, hackad dragon och persilja i såsen och smaka av med salt och cayennepeppar.

Rostade tomater

  1. Halvera tomaterna. Blanda med socker, vitlök, olivolja, timjan och salt. Lägg på en plåt med snittytan uppåt. Rosta i ugnen på 200 grader ca 15-20 minuter, tills de mjuknat och fått fin färg.
  2. Blanda upp med hackad basilika innan servering.

Servering

  1. Grunda med choronsåsen på tallrikar, lägg på oxfilén i skivor och därefter rostade tomater ovanpå. Lägg hasselbackspotatisen vid sidan. Garnera med färsk basilika.