Grillad seranoinlindad kyckling med fyllning av ädelost och saffransrisotto

Grillad seranoinlindad kyckling med fyllning av ädelost och saffransrisotto
Foto: TV4

Grillad seranoinlindad kyckling med fyllning av ädelost och saffransrisotto

Av: Margareta Kingham

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1h

Grillad seranoinlindad kyckling med fyllning av ädelost och saffransrisotto med grillade sparrisar på en spegel av balsamicosås. En färgsprakande kycklingrätt med smaker från Italien och Spanien.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Rött vin, Chateau Pierrail, Bordeaux Superieur 2007.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer
  • 6 msk ädelost
  • 8 tunt skurna seranoskivor
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 msk olja

Saffransrisotton

  • 1 l vatten (eller enligt förpackningen det skiljer sig mellan risotto märken)
  • 1 dl vitt vin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 g saffran [4 förp]
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk citron, saft
  • 8 champinjoner
  • 1 rödlök
  • 5 msk olivolja
  • 4 dl risotto
  • 2 dl parmesanost, riven
  • 1 dl persilja, hackad

sparris

  • 12 sparrisar, färska
  • 2 krm havssalt
  • 2 msk olivolja
  • 10 msk balsamicovinägersås
  • ev pinjenötter

Gör så här

Kyckling

  1. Snitta kycklingen och den snittade fickan fyller du med 1,5 msk ädelost.
  2. Linda in varje filé i två seranoskivor.
  3. Grilla kycklingen, ha gärna seranoskinkans fog på undersidan och lås genom att steka den sidan först. Om du vill kan du låsa ostöppningen med tandpetare för att osten inte skall rinna ut vid grillning.

Risotto

  1. Riv permesanosten.
  2. Skär champinjoner till små bitar.
  3. Hacka rödlöken samt persiljan.
  4. Tillaga risotton enligt förpackingsbeskrivning, i buljonblandningen tillsätter du vitt vin, saffran samt citronsaft.
  5. När risottoriset är lagom kokt, blanda i permesan och de lättstekta champinjonerna, rödlök, den hackade persiljan.
  6. Vänd runt tills osten smälter.

Sparris

  1. Koka sparrisen lätt och grilla avslutningsvis i olja samt smaksätt med havssalt.

Vid servering

  1. Lägg upp på tallrikar. Ringla balsamicon över tallriken och strö eventuellt över lite pinjenötter.