Grön potatissoppa

0 röster
4
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 potatisar, skalade och delade i fjärdedelar
  • 2 klyfta vitlök, skalade
  • 1 l hönsbuljong
  • 2 dl gräslök, finhackad
  • 1 msk färsk dragon, finhackad
  • 1,25 dl gräddfil (eller lätt crème fraiche)
  • 100 g matjessill
  • knäckebröd, hackat bitar
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg potatisen med vitlöken i en medelstor kastrull. Häll på buljongen och låt den precis koka upp. Sänk värmen något och sjud potatisen i 25–30 minuter tills den är riktigt mjuk. Lyft av kastrullen från värmen.
  2. Mosa potatisen direkt i kastrullen med en mixerstav eller kör den till puré i omgångar i en matberedare.Tillsätt gräslök, dragon och limesaft. Blanda väl och rör sedan ner gräddfil eller crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg matjessill i botten av en djup tallrik, fyll på med soppan och toppa med lite knäckebrödsbitar.
  4. Soppan går också bra att servera kall.
29 juni 2009