Mandelstekt torsk med taroccosallad och dressing

Mandelstekt torsk med taroccosallad och dressing
Foto: Tv4
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Mandelstekt torsk med taroccosallad och dressing

23 ingredienser

40 m

Mandelstekt torsk med en krispig sallad och krämig dressing är alltid en uppskattad rätt. Perfekt att servera till helgens middag!

Ingredienser

portioner

Mandelpanerad torsk

  • 600 g torskrygg, benfri
  • 1 citron
  • 100 g mandelspån
  • 50 g ströbröd
  • 50 g parmesanost (finriven)
  • 2 ägg
  • 100 g smör

Ajoblanco dressing

  • 85 g mandelsmör, rostat
  • 120 ml mandeldryck, osötad
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 90 ml olivolja
  • salt
  • sherryvinäger (eller rödvinsvinäger)

Endive och taroccosallad

  • 250 g endive
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 blodapelsiner (gärna sorten tarocco)
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
  • 1 knippe mynta (grönmynta)
  • 1 röd chilifrukt

Gör så här

Mandelpanerad torsk

  1. Skär fisken i fyra jämnstora bitar.
  2. Finriv citronskalet och blanda med mandelspån, ströbröd, parmesan samt ägg. Lägg på ett tunt heltäckande lager smet på vardera torskfilé.
  3. Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Tillsätt lite rapsolja och en klick smör. Vänta tills smöret har tystnat och lägg därefter i torsken med paneringen neråt. Salta undersidan.
  4. Vänd på fisken när mandelpaneringen fått en fin gyllenbrun färg. Stek sedan fisken i ungefär 2-3 minuter tills den nått en innertemperatur på 42 grader och är klar.

Ajoblanco dressing

  1. Mixa samtliga ingredienser förutom olivolja i en kannmixer, eller med en stavmixer.
  2. Tillsätt därefter olivoljan i en tunn stråle under konstant mixning. Smaka av dressingen med salt och eventuellt lite vinäger.

Endive och taroccosallad

  1. Skär av stammen på endiven och plocka ner bladen. Skär varje blad tre gånger snett till triangelliknande, busiga bitar. Lägg bitarna i iskallt vatten ett par minuter.
  2. Skala och skär schalottenlöken i tunna skivor, lägg även den i isvattnet.
  3. Skala och filea blodapelsinerna.
  4. Sila bort vattnet från salladen och kör den samt lök i en salladsslunga.
  5. Blanda alltsammans med några stänk olivolja, rödvinsvinäger, lite flingsalt och nymald svartpeppar.
  6. Garnera med grönmyntablad och finskuren chili.