Mandelpotatissoppa med smörkokt och bränd purjolök

koket.se
Mandelpotatissoppa med smörkokt och bränd purjolök
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Mandelpotatissoppa med smörkokt och bränd purjolök

17 ingredienser

Ta klassikern potatis- och purjolökssoppa till nya nivåer! Tom Sjöstedt gör sin variant på mandelpotatis och serveras med både smörkokt och bränd purjolök.

Det finns risker med att äta bränd mat, i denna rätt är mängden väldigt liten, men om du vill går det självklart bra att utesluta den brända purjolöken. Läs mer om akrylamid på Livsmedelsverket.

Tips! Strimla upp purjolöken som blir över, frys in och använd i en annan rätt.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 200 g mandelpotatis, skalad
  • 300 g purjolök (det vita)
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 50 g smör
  • 1 knippe timjan, bunden i steksnöre
  • 2,5 dl grädde
  • 1 l grönsaksbuljong
  • salt
  • citron, saft

Kokt purjolök

  • 300 g purjolök (det vita)
  • 50 g smör
  • salt

Bränd purjolök

  • 100 g purjolök (det gröna)

Garnering

  • 1 ask krasse
  • 1 citron, skalet
  • olivolja
  • svartpeppar

Gör så här

Soppa

  1. Dela potatis, purjolök och vitlök i mindre bitar. Fräs med timjan och smör.
  2. Slå på grädde och buljong. Låt småputtra ca 15-20 minuter tills potatisen är mjuk. Ta bort timjanen och mixa soppan slät i blender.
  3. Smaka av med citron och salt. Blir den för tjock så späd med lite buljong eller mjölk.

Kokt purjolök

  1. Skiva purjon tunt. Koka snabbt i saltat vatten. Värm i smöret innan servering och smaka av med salt.

Bränd purjolök

  1. Sätt ugnen på 275 grader. Lägg in purjolöken och kör till den är bränd. Flaga den svarta löken över soppan vid servering.