Helstekt kalvkotlett med citron-, vitlök- och rosmarinsky

Helstekt kalvkotlett med citron-,  vitlök- och rosmarinsky
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Malin Söderström
Malin Söderström

Helstekt kalvkotlett med citron-, vitlök- och rosmarinsky

Av: Malin Söderström

Från: Smakresan

7 ingredienser

1h 10 min

Kalvkött är både magert och mört. Och som stek reder den sig i princip själv i ugnen!

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg hel kalvkotlettrad med ben eller 600 g om köttet är benfritt
  • 5 klyftor vitlök
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 2 citroner
  • olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar, grovmald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Hacka vitlök och rosmarin fint tillsammans.
  2. Tvätta citronen och raspa det yttersta av skalet.
  3. Skär i köttet med vass kniv och klappa in vitlök rosmarin och citronraspet. Gnid in rikligt med salt, olja och peppar.
  4. Häll vinet i en långpanna och lägg sedan i köttet så att det vilar på benet. Dela citronerna och lägg ner dem tillsammans med köttet.
  5. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen och se till att termometerns spets når mitten på steken.
  6. Sätt in i ugnen och låt köttet steka i cirka 1 timme. Ös då och då med skyn i bottnen. Kalvsteken är rosastekt vid 65 grader och genomstekt vid 70 grader.
  7. Ta ut steken och skär köttet i skivor.