Klassisk klämma med surströmming

POPULÄRT
Klassisk klämma med surströmming
Malin Söderström
Malin Söderström

Klassisk klämma med surströmming

17

12 ingredienser

Det är svårt att beräkna hur mycket som går åt när man serverar surströmming eftersom en del endast småäter och vissa mumsar utan hejd ;). Ett tips är att inte duka upp hela smörpaketet eller hela osten då en viss surströmmingssmak kan kännas efteråt.

Blir det surströmming över så prova att göra en surströmmingslåda. Laga en Janssons Frestelse men byt ut ansjovis mot surströmming och hoppa över spadet.

Ingredienser

Beräkna per person

  • 5-6 surströmming
  • 200 g mandelpotatis
  • 2-3 mjuka tunnbröd (eller skivor hårt tunnbröd)
  • smör
  • 0,5 rödlök, finhackad

Kan förgyllas med t.ex.

  • ost (t ex Västerbottenost)
  • gräslök, fint skuren
  • dill, fint skuren
  • gul lök, skivad och smörstekt
  • äppelmos
  • crème fraîche
  • tomat, skivad

Gör så här

  1. Ät surströmmingen på tallrik med potatis och lök med smörat bröd vid sidan eller gör en klämma av mjukt eller hårt tunnbröd:
  2. Smöra brödet och skiva potatis och lägg på, lägg på strömmingsfileer (om du är ovan ätare så lägg gärna små bitar lätt utstrött på mackan).
  3. Toppa med hackad lök och eventuellt andra "nymodigheter".