Majskycklinggryta
Majskycklinggryta
15 ingredienser
30 m
En härlig gryta med majskyckling, vitt vin, salvia, citron och rotfrukter blir en festlig rätt i helgen. Servera med en god gratinerad potatis.
Vintips: Beaujolais-Villages 2021. Nr 2317, 139 kr.
Ingredienser
- 1 kg kycklingklubba (majskyckling)
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 bit rotselleri
- 1 tomat
- 6 klyftor vitlök
- 1 chilifrukt
- 1 knippe salvia
- 1 citron
- 375 ml vitt vin
- 4 msk kycklingbuljongtärning
- olivolja, smör
- salt
- vitpeppar
- maizenaredning
Gör så här
- Dela kycklingen.
- Skär grönsakerna i bitar stora som sockerbitar.
- Dela vitlöken och strimla chilin.
- Plocka salviablad och hetta upp olivolja. Lägg i 80 % av bladen och fritera dem sakta. Lägg sedan upp bladen på hushållspapper.
- Bryn kycklingen i olivoljan från friteringen av salvian. Låt lyckligen få bra med färg och avsluta med smör, salt och peppar.
- Tillsätt rotfrukterna samt vitlöken och bryn. Tillsätt sedan tomaten och resten av salviabladen.
- Slå över vin, buljong och ca 2 dl vatten.
- Låt småsjuda under lock i ca 15-20 minuter, låt vila så att kycklingköttet släpper från benen.
- Smaka av med lite citronsaft och red eventuellt med maizenaredning.
Servering
- Finriv citronskal över rätten och toppa med den friterade salvian.