Tarte tatin med konditorns vaniljsås

Magnus Johansson
Magnus Johansson

Tarte tatin med konditorns vaniljsås

1

12 ingredienser

Använd gärna svenska äpplen när de finns, till din tarte tatin. Serveras med len vaniljsås.

Ingredienser

portioner6
  • 6 äpplen
  • 100 g strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Mördeg

  • 100 g strösocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 300 g vetemjöl

vaniljsås

  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grädde
  • 2 vaniljstänger
  • 10 äggulor
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Mördeg
    Blanda alla ingredienser till mördegen och ställ sedan i kylen för att vila.
  2. Äpplen
    Skala och kärna ur äpplena. Skär dessa i klyftor. Smält sockret och häll i vattnet. Häll sockerlagen i sex små formar eller en stor. Lägg äppelklyftorna i zick-zack och strö över lite socker. Baka i 180 grader, ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
  3. Mördeg
    Kavla ut mördegen tills den är ca 3 mm tjock. Skär ut lock och lägg över formarna/formen. Baka gyllenbruna i 180 grader, ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Vaniljsås
    Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, fröna och skalet från vaniljstängerna. Slå blandningen över de lätt uppvispade äggulorna och sockret. Sjud upp blandningen till 85 grader. Plocka ur vaniljstängerna. Låt svalna - gärna genom att ställa bunken i en vidare bunke med isvatten.