Råmarinerad lax med senapsgrädde
Råmarinerad lax med senapsgrädde
14 ingredienser
30 min
Laxen marineras i citron och fläder och smälter i munnen. Serveras tillsammans med betor, dill och en fluffig kräm på grovkornig senap. /Louise Johansson
Har du tid kan du stoppa in laxen i frysen ca 30-45 minuter innan den ska skäras, på så vis är det lättare att skära tunna skivor.
Se fler recept från Nyhetsmorgon.
Ingredienser
lax
- 300 g lax, mittbiten
- 2 msk fläderblomssaft
- 0,5 citron, saft och rivet skal
- salt
- svartpeppar, nymald
Senapsgrädde
- 1 msk grovkornig senap + 1 tsk till garnering
- 1,5 dl grädde, vispad
- 1 msk dill, hackad
- salt
- svartpeppar, nymald
Till servering
- 0,5 vitt bröd (t ex focaccia, lantbröd, formfranska)
- 2 msk olivolja
- 2 betor, gärna av olika färg
- 0,6 dl dill, plockad
Gör så här
- Skär bort skinnet från laxen och skiva i tunna skivor.
- Blanda försiktigt skivorna med flädersaft, citronsaft och -skal av citron, salt och nymald svartpeppar, ställ kallt.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Plocka tussliknande bitar av brödet och blanda med olivolja och flingsalt.
- Rosta krispiga och gyllene i cirka 5-7 minuter.
- Rör samman ingredienserna till senapsgrädden och smaka av med salt och nymald svartpeppar (häll gärna upp krämen i spritspåse).
- Skiva betor tunt på mandolin eller för hand och lägg i kallt vatten så de blir krispiga.
- Lägg upp laxen på ett stort fat och klicka på senapsgrädde.
- Garnera med krutonger, betor och dill.