Västerbottenstarte med löjrom

Västerbottenstarte med löjrom
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Västerbottenstarte med löjrom

11 ingredienser

40 min

Två riktigt svenska råvaror i en lyckad kombination serverade i miniformat.

Pajen går bra att frysa och kan på så vis förberedas långt innan den ska serveras. Man kan servera pajen som en hel och stor paj på buffébordet, vilket passar perfekt till kräftskivan. /Louise Johansson

Den här pajen blev jag bjuden på hos min granne Eva. Jag var tvungen att be om receptet eftersom den var så god och annorlunda för att ”bara vara” en Västerbottensostpaj. Den vispade grädden och äggulorna gör den speciella krämigheten./Louise

Ingredienser

portioner
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grädde, vispad
  • 1,5 dl grädde, flytande
  • 3 äggulor
  • 150 g Västerbottensost
  • salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 70 g löjrom
  • 2 dl crème fraîche
  • dillkvist, till garnering

Gör så här

Västerbottenstarte

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Blanda smör och vetemjöl till en torr pajdeg.
  3. Tryck ut degen i form med löstagbar kant
  4. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
  5. Blanda försiktigt vispad grädde, flytande grädde och äggulor i en skål.
  6. Tillsätt osten och smaka av med salt och cayennepeppar.
  7. Häll ostsmeten i pajskalet och grädda i ca 20 minuter tills pajen fått gyllene färg, låt svalna.

Uppläggning

  1. Stansa ut minipajer med en stansring eller en rund pepparkaksform och lägg upp på ett fat.
  2. Häll löjrom och crème fraiche i varsin spritspåse.
  3. Spritsa en klick löjrom och en klick crème fraiche på varje tarte, toppa med en dillkvist.