Citronälskarens drömtårta
Citronälskarens drömtårta
14 ingredienser
Receptet på citronälskarens drömtårta är beräknat till 8-10 bitar. Recept från boken Lomelinos tårtor.
Läs mer om boken
Ingredienser
Citronbotten
- 3 ägg (stora)
- 3 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 citron, rivet skal
Lemon curd (ca 3 dl)
- 1,5 dl strösocker
- 2 ägg (stora)
- 2 citroner, saft och skal (ca 1 dl saft)
- 50 g smör, rumsvarmt, i kuber
Citrongrädde
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl lemon curd (se ovan)
- 2-3 msk strösocker
Gör så här
Citronbotten
- Värm ugnen till 175 grader.
- Klä en form, 15 cm i diameter, med en hög krage av bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker ljust och pösigt, i 5 minuter.
- Värm vattnet i en kastrull och blanda det med ägg och sockerblandningen.
- Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten.
- Tillsätt rivet citronskal och blanda försiktigt. Häll smeten i formen.
- Grädda kakan i 50–55 minuter.
Lemon curd
- Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull
- med sjudande vatten.
- Vispa hela tiden med en handvisp så att curden inte stelnar, då blir det äggröra istället! Curden ska bli tjock, som en hollandaisesås.
- Ta av curden från värmen och rör i smöret. Rör tills det har smält.
- Häll upp i en burk med lock. Lemon curd håller sig i drygt 1 vecka i kylen.
Citrongrädde
- Vispa grädde, lemon curd och socker till en tjock kräm.
- Sätta ihop tårtan Dela bottnen i tre delar.
- Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
- Bred ut ett jämnt lager lemon curd över bottnen.
- Upprepa tills du har använt två bottnar och avsluta med den sista bottnen med den skurna sidan ner.
- Bred ett lager citrongrädde över hela tårtan.
- Fyll en spritspåse med en liten stjärntyll och spritsa ut små klickar över hela tårtan.
- Dekorera med några små vimplar gjorda av grillpinnar och fina band.