Löksoppa med cheddartoast

koket.se
Löksoppa med cheddartoast
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Löksoppa med cheddartoast

14 ingredienser

1 h

En härligt varm och omfamnande soppa med fyra sorters och salvia. Serveras med grillat bröd och smält ost.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk soja
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 purjolökar
  • 4 gula lökar
  • 2 rödlökar
  • 1 kruka salvia
  • 1 msk ev vetemjöl
  • 1,5 l kycklingbuljong, varm (eller grönsaksbuljong)

surdegsbröd

  • 1 limpa surdegsbröd
  • 100 g cheddarost, riven
  • droppe worcestersås

Gör så här

  1. Hacka och strimla ner all lök.
  2. Fräs salvia (spara några blad till senare) i smör och olja i en stor kastrull. Ha sedan i all hackad lök, tillsätt soja, socker, salt och peppar. Sätt på lock och låt puttra ca 20-25 min på mediumvärme, rör om var 5:e min.
  3. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Värm buljongen.
  5. När löken blivit mjuk, tillsätt mjölet och rör om ordentligt. Fortsätt med buljongen, koka upp och låt småkoka ca 15 min, smaka av med salt och peppar.
  6. Skär brödet i skivor, riv över osten, några salviablad och några droppar worchestershiresås, ställ in i ugn ca 1-2 min eller tills osten smält.
  7. När soppan kokat klart häll upp den i skålar, lägg på bröden och toppa med hackad persilja.