Lökpaj i miniformat

Mattias Kristiansson porträtt

Lökpaj i miniformat

19 ingredienser

1 h

Är det dags för kräftskiva? Passa på att göra de här minipajerna med lökfyllning och tofu som ett vegetariskt alternativ på buffébordet!

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten

Lökfyllning

  • 1 purjolök, tunt skivad
  • 2 ark gul lök, tunt skivade
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade
  • olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 tsk torkad timjan

Tofufyllning

  • 200 g fast tofu, tärnad
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar

Servering

  • 0,5 dl gräslök, finhackad
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • röd tångkaviar
  • yoghurt (t.ex. soja- eller havreyoghurt)

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tärna smöret och nyp ihop med vetemjölet i en skål.
  3. Tillsätt sedan vattnet och arbeta ihop allt till en smidig deg.
  4. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  5. Tryck ut degen i små pajformar (eller en stor) och förgrädda i 10 minuter. De ska få lätt med färg.

Lökfyllning

  1. Fräs purjolök, gul lök och vitlök i lite olivolja i 15 minuter tills det blir genomskinligt.
  2. Tillsätt strösocker, salt, peppar och timjan och låt steka i 15 minuter tills löken blir härligt brun.
  3. Fyll pajskalen med den stekta löken.

Tofufyllning

  1. Mixa ihop tofu, grädde, salt och svartpeppar till en slät smet.
  2. Häll smeten över löken i pajskalen.
  3. Grädda pajerna i 15–20 minuter eller tills de har blivit vackert gyllenbruna. Ta ut och låt svalna.

Servering

  1. Toppa pajerna med gräslök, rödlök, tångkaviar och yoghurt.