Lök- och morotspakoras med mango chutney

koket.se
Lök- och morotspakoras med mango chutney
Foto: TV4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Lök- och morotspakoras med mango chutney

18 ingredienser

45 min

Pakoras är små friterade grönsaksknyten. Här är Mattias version som han bjuder med hemgjord mango chutney. Bjud som de är med mango chutney som smårätt eller som en komplett middag med ris.

Se Mattias Kristiansson laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Lök- och morotspakoras

  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 2 morötter, grovt rivna (200 g)
  • 0,5 dl cashewnötter, hackade
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk chilipulver, kan uteslutas
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • rapsolja, att steka/fritera i

Mangochutney

  • 400 g mango, fryst
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 4 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • salt

Till servering

  • 4 port basmatiris, kokt

Gör så här

Lök- och morotspakoras

  1. Blanda samtliga ingredienser, förutom vattnet, i en skål. Häll ner lite vatten i taget tills du har en bra konsistens på smeten. Jag gillar en smet som håller ihop men inte är för fast. Då får du en lättare och krispigare pakora.
  2. Hetta upp ett generöst lager med olja i en stekpanna. Stek dina pakoras gyllene på båda sidor.
  3. Servera dina pakoras med nykokt ris och din egen mangochutney.

Mangochutney

  1. Tina mangon.
  2. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull.
  3. Koka upp och låt puttra på under lock i 20-30 minuter. Mosa sönder mangon lätt med en visp. Häll över i en skål och låt svalna helt.