Sikromsgravad strömming - Stefan Ekengrens recept

1 röst
30 m + 6-8 h i kylen
8

Receptet är ur boken Högtid av Stefan Ekengren, Natur & Kultur.

"Man kan tycka att det är onödigt att blanda ut en så fin produkt som sikrom i en sås och sen blanda den med strömming. Men man kan också tycka att rommen funkar fint som krydda i såsen, och i det här fallet ger själva strömmingsrätten en ny karaktär och lyster. Det kan man tycka." /Stefan Ekengren

Visa mer
30 m + 6-8 h i kylen
8
8 portioner

Du behöver

  • 12 strömmingsflundror, 2 filéer per flundra dragna från skinnet

Sikromskräm

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 30 g sikrom
  • 0,5 knippe dill, plockat och grovhackat
  • salt

Lag

  • 5 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl salt
  • 3 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl citrinjuice, pressad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Lag
    Vispa ihop vatten, socker, salt, ättika, citronjuice och -skal. Lägg ner strömmingsfiléerna i lagen, se till så att lagen täcker strömmingen väl och ställ in i kyl.
  2. Efter 6 timmar, bryt lite i en filé och se om syran har gjort så att strömmingen har blivit vit med lite ”rå” kärna och därmed är gravad nästan rakt igenom. Tiden varierar, men efter 6–8 timmar ska filén vara i det stadiet.
  3. Sikromskräm
    Blanda majonnäs, crème fraiche, rom och dill. Smaka av med salt.
  4. Ta upp strömmingen ur lagen och torka av den väl, så lite vätska som möjligt på filéerna är önskvärt.
  5. Blanda strömming och sikromskräm. Lägg i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen fram till servering.
Tips!

Receptet är ur boken "Högtid"

Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...