Ljus och mörk rosé - vad är skillnaden?
Rosévin tillverkas vanligtvis av blå druvor och det är vinmakaren som själv bestämmer vilken rosa ton vinet ska ha och baseras oftast på vinmakarens egna traditioner.
Provence - rosévinets Mecka
I Provence brukar till exempel rosévinerna vara av det ljusare slaget där den bleka druvan Grenache är vanlig och skalen får bara ligga en liten stund med musten för att ge färg.
I Provence finns även världens enda forskningsinstitut för rosévin ”Centre du Rosé Recherche et Expérimentation". Här delas rosévinerna in i sex officiella färgkategorier. Från ljusaste persika, melon, pomelo, till mörkare mango, mandarin och röda vinbär.
Tillverkningen....
För att få fram den rosa färgen på vinet finns det lite olika sätt att tillverka på. Dels beror färgen såklart på vilken druvsort man använder (från ljusa druvan Grenache till mörka Syrah och Cabernet Sauvignon), men också hur länge skalen macereras - alltså hur länge skalen lakas ur i jäsningsprocessen. Det blå skalet på druvorna gör att vinet dels får en rosa ton, dels sin smak.
Läs mer om hur man tillverkar rosévin i Maya Samuelssons lilla roséskola >>
******
Smakskillnad på ljus och mörk rosé?
Man kan säga generellt att ljust rosévin är ofta mer friskt och bärigt. Det är ett lättare vin som sällan är sött och som har högre fruktsyra. Dessa viner kommer oftare från länder med svalare klimat och passar perfekt till fiskgrytor, tapas och matiga sallader.
Det mörka rosévinet är oftast fruktigt & smakrikt. Rosévinet är fylligare i smaken med aromer av jordgubb, granatäpple och godis och kan ibland även vara av det sötare slaget. Dessa roséviner passar med feta såser, grillad fisk eller ljusare kött. De sötare rosévinerna passar även perfekt till lite starkare mat då sötman balanserar och minskar hettan i maten. De mörkare rosévinet kommer oftast från länder med varmare klimat.
Bättre kvalité på ljus rosé?
Många tror att det är bättre kvalité på ett ljusrosa rosévin - men det stämmer inte. Att rosévin är mörkare beror helt enkelt på vilken druvsort som används, att man låtit skalet på druvorna ligga kvar olika länge i tillverkningsprocessen och därmed avgett mer tanniner och färg. Kvalitén är det alltså ingen skillnad på!
Det handlar om vilken stil vinet har och vad man själv har för preferenser, precis som med rött och vitt vin!