Lisas fiskgratäng med piggvar

POPULÄRT
Lisas fiskgratäng med piggvar
Foto: TV4
Lisa Gruneau
Lisa Gruneau

Lisas fiskgratäng med piggvar

33

10 steg att laga

25 ingredienser

1 h 15 min

Lyxig fiskgratäng med spritsat duchesse-mos på mandelpotatis, vitvinssås och piggvar. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Fisk

  • 2 piggvarsfilé
  • salt
  • vitpeppar

Vitvinssås

  • 6 champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 4 persiljestjälk
  • skalet från räkorna
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl fiskbuljong
  • 3,5 dl vispgrädde (varav 0.5 dl ska vispas)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt

Pommes duchesse

  • 1 kg mandelpotatis
  • 3 äggula
  • 3 msk rapsolja
  • 50 g smör
  • riven muskotnöt
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 10 champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • smör, till stekning
  • 250 g grön sparris
  • ca 20 frysta räkor, med skal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader, varmluft.
  2. Skala mandelpotatisen och koka i lättsaltat vatten tills den blir mjuk. Pressa den i en potatispress och smaka upp med äggulor, smör, olja och kryddorna.
  3. Salta och peppra piggvar-filéerna och rulla sedan ihop till rullader. Lägg i en ugnsform. Stoppa in rulladerna med en termometer i ugnen, de ska få en innertemperatur på ca 50 grader. När du tagit ut fisken och den är klar sätter du ugnen på grill, 250 grader.
  4. Skala räkorna, spara skalet till din vinsås.
  5. Skiva champinjoner och schalottenlök. Sätt på en stekpanna på medelvärme, ha i smör och stek lök, champinjoner, räkskal och persiljekvistar tills löken är genomskinlig.
  6. Häll på vinet och fiskbuljongen, låt reducera tills en tredjedel är kvar. Häll på grädden och låt koka ihop. Sila av såsen. Smält smör och ha i mjöl i en kastrull så det blir till en redning, ha i den silade såsen och låt det tjockna långsamt. Smaka av med salt.
  7. Vispa 0.5 dl av grädden. Ta av såsen från spisen och ha i den vispade grädden, såsen ska få en fluffig och fin konsistens.
  8. Koka upp sparrisen i lättsaltat vatten. Stek champinjoner, schalottenlök och persilja i smör så det får en fin färg, smaka av med salt och peppar.
  9. Nu när alla delar är klara sätter vi ihop allt i en form. Spritsa potatisen längs kanten på formen. Lägg i de stekta champinjonerna i botten på formen. Placera den fina fisken på svampen, häll på såsen på fisken och gratinera hela härligheten tills den fått fin färg, ca 3-5 minuter, övre delen av ugnen.
  10. Toppa med sparris och de skalade räkorna. Servera och ha en trevlig kväll!