Hälsingeostkaka

POPULÄRT
Hälsingeostkaka
Foto: Pepe Nilsson

Hälsingeostkaka

Av: Lisa Gustavsson Flygt

Från: Nyhetsmorgon

5 ingredienser

Ostkakan görs på olika sätt i olika delar av landskapet. Helt klart är dock att den inte innehåller mandel! Hälsingeostkakan skärs i skivor och värms tillsammans med grädde i ugnen. Den serveras med hjortronsylt och vispad grädde. Eller med saftsås. Man kan också steka skivorna i panna och hälla över grädden.

Ingredienser

portioner
 • 5 l gammaldags mjölk
 • 2,5 msk vetemjöl
 • 1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
 • 2 dl vispgrädde
 • smör

Gör så här

 1. Värm mjölken till 40-41 grader. Ta mjölken från värmen. Vispa direkt ut mjölet i ca 2 deciliter av mjölken, häll tillbaka och vispa noga.
 2. Rör snabbt ut ostlöpen i ca 2 deciliter av mjölkblandningen. häll tillbaka igen och vispa ca 3 sekunder.
 3. Rör nu mjölken mycket sakta med en slev tills den blir lite trögflytande. Låt stå 20 minuter.
 4. Skär massan i ett rutmönster med en lång kniv så att vasslen separerar. Låt stå ytterligare 15 minuter.
 5. Lägg en tunn kökshandduk/silduk i ett durkslag. Ställ i en skål/kastrull. Häll upp ostmassan i durkslaget. Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken. Låt rinna av över natten i kylskåp.
 6. Sätt ugnen på 225 grader. Pressa ut ytterligare vätska. Packa massan i en engångs aluminiumform, ca 5 deciliter. Vik ner ett litet hörn på formen så att överflödig vassle kan rinna av under gräddningen.
 7. Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme. Håll koll så att ostmassan inte bubblar över kanten, knuffa tillbaka den om den ”smiter”. Tippa formen då och då under gräddningen, så att vätskan kan rinna av.
 8. Ta ut och häll av den sista vätskan. Ställ kallt över natten. Nästa dag kan den frysas eller användas.

Vid servering

 1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär eventuellt bort den hårda, bruna skorpan. Skär kakan i centimetertjocka skivor. Lägg omlott i en smord, ugnssäker form. Häll på grädden och värm 10-15 minuter.