Lamm med rödvinssås

Foto: TV4
Lamm med rödvinssås
23 ingredienser
Lisa serverar lammköttet med böncrème, rödvinssås, morotscruditéer med citronett och grön sparris.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Lammet
- 600 g lammytterfilé
- smör, till stekning
- salt
- peppar
Böncrémen
- 200 g cocobönor (går att köpa i välsorterade matbutiker)
- 1 buljongtärning
- 0,5 msk bakpulver
- 50 g smör
- salt
- peppar
Rödvinssås
- 2 rödlökar
- 1 msk smör
- 2 msk farinsocker
- 4 dl rött vin
- 2 dl vatten
- 0,5-1 msk kalvfond
- salt
- peppar
- maizenaredning
Tillbehör
- 8 sparris
- 4 morötter
- 1 msk citron, saft
- 1 msk olivolja
Gör så här
Böncrèmen
- Koka bönorna tillsammans med grönsaksbuljongen och bakpulvret i ca. 1,5 tim tills de kokat sönder.
- Mixa dem ordentligt till en slät crème tillsammans med smöret – mer eller mindre efter smak.
- Salta och peppra.
Rödvinssås
- Skala rödlöken och dela upp den.
- Fräs på den i smöret tillsammans med farinsockret.
- Häll på vinet, vattnet och fonden.
- Koka såsen tills ungefär halva satsen är kvar.
- Smaka av med salt, peppar, ev. lite mer fond och/eller socker.
- Red såsen till en tjockare konsistens med maizena.
Tillbehör
- Skala morötterna och mandolinskiva dem tunt.
- Blanda citronetten 50/50 citronsaft och olivolja, salta och peppra.
- Blanda morötterna med citronetten och… Voila!
- Skala sparrisen och skär bort den hårda nedre delen.
- Koka 2 min i saltat vatten precis innan servering.
Lammet
- Sätt ugnen på 120 grader.
- Stek till en yta på köttet, salta och peppra.
- Köttet är klart när det når 45 grader. Tar ca 10 min.