Lins-, morot- och sötpotatissoppa

Lins-, morot- och sötpotatissoppa
Foto: Green Kitchen Stories

Lins-, morot- och sötpotatissoppa

16 ingredienser

Recept: Green Kitchen Stories

Rotfrukter och grönkål är vinnare i klimatligan! Välj gärna eko för den biologiska mångfalden.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk lök och morot.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Det här receptet ger 0,2 kg CO2e växthusgaser per portion

Ingredienser

portioner
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 2 sötpotatisar, skalad och delad i mindre bitar
  • 4 morötter, skalad och delad i mindre bitar
  • 1 knippe färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan)
  • 2,5 dl torkade röda linser
  • 1 l vatten
  • salt
  • peppar

Aubergine- och grönkålstoppingen:

  • 1 msk olivolja
  • 1 aubergine, hackad i ca 1-2 cm stora fyrkanter
  • 4-5 stjälkar grönkål, finhackad (eller färsk spenat)
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Värm olivoljan i en stor gryta. Tillsätt löken och fräs den mjuk i oljan.
  2. Tillsätt sötpotatis, morötter och timjan och rör om i någon minut.
  3. Skölj linserna i kallt vatten och häll sedan ner dem i grytan tillsammans med vatten, salt och peppar. Sätt på ett lock och låt sjuda i 20-25 minuter, tills grön¬sakerna och linserna har mjuknat.
  4. Under tiden soppan sjuder kan man förbereda toppingen. Värm olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt aubergine, grönkål och kryddor och stek på låg värme tills auberginen är helt mjuk.
  5. Använd en stavmixer för att purea soppan slät. Smaka av och tillsätt mer salt, peppar och timjan vid behov. Häll upp soppan i skålar och toppa med aubergin- & grönkålsröran, lite olivolja och färsk timjan.
TIPS!
Beräkna din klimatpåverkan här!
WWF matkalkylatorn ny

Beräkna din klimatpåverkan här!

Ta hjälp av Matkalkylatorn och se om din middag får rött eller grönt ljus.

Läs mer