I samarbete med Världsnaturfonden WWF

Lins-, morot- och sötpotatissoppa

3 röster
4
Lins-, morot- och sötpotatissoppa
Foto: Green Kitchen Stories

ONE PLANET PLATE

Det här receptet ger 0,2 kg CO2e växthusgaser per portion

One planet plate

Recept: Green Kitchen Stories

Rotfrukter och grönkål är vinnare i klimatligan! Välj gärna eko för den biologiska mångfalden.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk lök och morot.  


Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 2 sötpotatisar, skalad och delad i mindre bitar
  • 4 morötter, skalad och delad i mindre bitar
  • 1 knippe färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan)
  • 2,5 dl torkade röda linser
  • 1 l vatten
  • salt
  • peppar

Aubergine- och grönkålstoppingen:

  • 1 msk olivolja
  • 1 aubergine, hackad i ca 1-2 cm stora fyrkanter
  • 4-5 stjälk grönkål, finhackad (eller färsk spenat)
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • salt
  • peppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm olivoljan i en stor gryta. Tillsätt löken och fräs den mjuk i oljan.
  2. Tillsätt sötpotatis, morötter och timjan och rör om i någon minut.
  3. Skölj linserna i kallt vatten och häll sedan ner dem i grytan tillsammans med vatten, salt och peppar. Sätt på ett lock och låt sjuda i 20-25 minuter, tills grön¬sakerna och linserna har mjuknat.
  4. Under tiden soppan sjuder kan man förbereda toppingen. Värm olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt aubergine, grönkål och kryddor och stek på låg värme tills auberginen är helt mjuk.
  5. Använd en stavmixer för att purea soppan slät. Smaka av och tillsätt mer salt, peppar och timjan vid behov. Häll upp soppan i skålar och toppa med aubergin- & grönkålsröran, lite olivolja och färsk timjan.

Laddar fler recept...