Linns lök och lamm med äppelmos

Linns lök och lamm med äppelmos
Foto: TV4
4

Du behöver

Kött och sås

  • 8 lammracks i bit
  • salt
  • olja och smör att steka i
  • 3 klyftor vitlök, delade
  • 8 timjankvistar
  • 5 gula lökar
  • ca 350 ml torr äppelmust
  • 1 dl vitt vin
  • äppelcidervinäger
  • 1 knivsudd citronzest
  • 0,5 röd chili
  • 100 g smör till såsen

Äppelmos

  • 1,5 äpple, i bitar utan kärnhus
  • 0,5 äpple, fint tärnat
  • 2 msk vatten

Grillad syrad lök

  • 1 knippe färsk lök
  • olivolja
  • salt
  • vinäger

Gör så här

  1. Kött och sås
    Sätt ugnen på 120 grader. Snitta kappan på lammköttet och bryn det i lite olja på mellanvärme. Tillsätt smör, vitlök och timjan och ös/stek köttet tills det är gyllene runt om. Lyft upp köttet ur panna och lägg det i en ugnssäker form med kappan uppåt.
  2. Dela och lägg i de gula lökarna i pannan du nyss stekt i och bryn dem ordentligt. Slå på äppelmust och vitt vin i pannan. Tillsätt vinäger, citron och chili. Låt detta koka ihop tills det precis börjar få en simmig konsistens. Blanka sist av med smöret.
  3. Stek klart köttet i ugnen. Innertemperaturen bör vara ca 48 grader när du tar ut köttet. Låt det sedan vila på galler till servering. Precis innan du ska lägga upp maten: Ge köttet en liten värmepuff i 4 minuter på 200 grader. Tranchera genom att skära mellan varje ben, salta snittytan och servera.
  4. Äppelmos
    Koka de större äppelbitarna med vatten på låg värme tills helt mjukt. Mixa sedan ordentligt och låt svalna av. Tillsätt då fint tärnade äppeltärningar.
  5. Grillad syrad lök
    Olja och salta löken och grilla den på varm kolgrill eller i grillpanna. När den fått fin färg och är tillagad helt igenom, lägg över löken på ett fat och syra den lätt med vinägern.
  6. Servera rätten med rostad potatis och någon grönsak som du gillar om du vill göra den till en större varmrätt.
Kommentera receptet

Fler goda recept