Lindström i miniformat

lindström i miniformat ny
Foto: Roland Persson
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Lindström i miniformat

27 ingredienser

1 h

Lindström i miniformat med kapris och rödbetor kan bli ett härligt inslag till julmaten.

Ingredienser

portioner

Lindström

  • 500 g innanlår (oxinnanlår, går också bra med färdigmald nötfärs)
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 4 äggulor
  • 80 g inlagda rödbetor, fintärnade
  • 30 g kapris, grovhackad eller mosad
  • 0,5 bananschalottenlök, finhackad
  • 1,5 msk dijonsenap
  • smör (till stekning)
  • 0,5 knippe färsk bladpersilja, strimlad till servering

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar, grovskurna
  • 1 klyfta vitlök, delade
  • 15 g smör
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 1 msk honung
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk torkad timjan
  • 2,5 dl rött vin
  • 2,5 dl kalvbuljong
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk vatten
  • salt
  • 0,5 citron, pressad juice

Rödbetor och kapris

  • 300 g rödbeta
  • 10 g smör, brynt
  • 2 msk kapris, grovhackad
  • flingsalt

Gör så här

  1. Lindström
    Mal oxinnanlåret och blanda hastigt med salt, peppar, äggulor, rödbetor, kapris, lök och senap. Veva inte smeten i evighet, utan bara precis så den går ihop.
  2. Forma biffar av smeten, de ska väga ca 25 gram styck. Ställ i kylen fram till servering.
  3. Vid servering steker du dem hastigt i smör på varje sida. (Det går även bra att göra det en stund innan och hastigt värma biffarna vid servering.) Servera på ett fat med rödvinssås, rödbetor och strimlad persilja.
  4. Rödvinssås
    Fräs löken i smöret. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut.
  5. Häll sedan i honung och vinäger, låt koka in. Tillsätt timjan och vin och låt koka ner till hälften.
  6. Häll i buljong och koka tills två tredjedelar återstår. Red med majsstärkelse utrört i vatten. Smaka av med salt och citronsaft. Avsluta med att sila skyn.
  7. Rödbetor och kapris
    Koka rödbetorna i saltat vatten. Kyl dem sedan i isvatten samt skala och dela dem.
  8. Värm rödbetorna sedan med brynt smör och kapris. Servera med lite extra flingsalt på toppen.