Hjortstek på Älgövis

Hjortstek på Älgövis
Foto: TV4

Hjortstek på Älgövis

Av: Linda - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

Vilken tur för Linda att det gick lika bra med älgkött - hjortsteken var nämligen slut! Steken serveras med rotsaksbakelse, skysås med enbär samt rårörda lingon.

Dryck
Tokolosh Merlot, 2057 . Vinet tar upp sötman i hjorten och rotfrukterna samt har både matchande kryddor och kraft. Tokolosh symboliserar en woodostaty som anses ge lycka och kraft!
**
Linda från Stockholm lagade även**

Kantarellsoppa med timjan

Italiensk cheesecake

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Stek

  • 1 kg hjortstek (eller älgstek)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk enbär, krossade
  • 33 cl mörk öl
  • viltfond
  • färsk rosmarin

Sås

  • 4 dl steksky
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk soja
  • enbär, krossade
  • 1 msk ev gin

Rotsaksbakelse

  • 200 g kålrot, tunt skivad
  • 200 g sötpotatis, tunt skivad
  • 1 morot, strimlad
  • 2 rödlökar, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • rårörda lingon

Gör så här

Hjortstek

  1. Krydda steken med salt, peppar och enbär.
  2. Bryn för en fin stekyta.
  3. Lägg steken i ugnsfast form och sätt i en stektermometer.
  4. Häll på öl, fond, rosmarin och enbär.
  5. Stek köttet i 125 graders ugn till 60 grader på köttet.
  6. Ta ut köttet och låt det vila inlindat i folie ca 15 min.

Sås

  1. Sila skyn över i en kastrull.
  2. Vispa i mjölet utrört i lite kallt vatten.
  3. Rör i soja, creme fraiche och enbär.
  4. Låt såsen koka i ca 5 min, smaksätt eventuellt med gin.

Rotfruktsbakelse

  1. Skiva eller riv rotfrukterna.
  2. Fräs rödlöken och vitlöken i smöret. Salta och peppra.
  3. Varva rotsaker och lök i de smorda formarna. Pressa ner rotsakerna lätt med en sked.
  4. Häll visprgräddde över varje bakelse.
  5. Baka i ugn eller i ett sjudande vattenbad och låt dem bli genomvarma, eller värmehåll tills det att de ska serveras.
  6. Skiva upp köttet, stjälp upp och servera rotfruktsbakelsen som tillbehör.